zmiana waluty

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programu R2faktury, R2fakturyPRO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programem.

Moderatorzy: sławek, Mariusz, Moderator

Tamara
Posty: 2
Rejestracja: wt, 19 czerwca 2012 9:46

zmiana waluty

Post autor: Tamara » wt, 19 czerwca 2012 9:52

Witam,

jestem tu po raz pierwszy, mam nadzieję że ktoś będzie mi w stanie pomóc.
Mam problem z poprawnym wystawieniem faktury eksport wdt. Chodzi o to że pod tabelką, w wierszu : RAZEM: pojawia mi się waluta PLN, natomiast SŁOWNIE: jest poprawnie, czyli EUR...Nie wiem jak to możliwe...Kiedy chciałam ustawić domyślną walutę dla danego kontrahenta w bibliotece kontrahentów na EUR, to niestety nie ma tam tego okienka, w którym można by to ustawić, a chyba powinno być...Nie rozumiem, nigdy nie miałam z tym problemu, a ostatnie 4 f-ry są błędne i nie wiem jak to rozwiązać... Proszę o jakieś sugestie!

Z góry dziękuję! :)
Awatar użytkownika
hadassa
 
Posty: 160
Rejestracja: wt, 04 maja 2010 10:47
Lokalizacja: RESET2 Oprogramowanie sp. z o.o. sp.k.
Kontakt:

Post autor: hadassa » wt, 19 czerwca 2012 12:46

rozwiązaniem problemu jest wykupienie transakcji zagranicznych, podejrzewam, że nie ma takiej możliwości w Pani programie
Tamara
Posty: 2
Rejestracja: wt, 19 czerwca 2012 9:46

Post autor: Tamara » wt, 19 czerwca 2012 14:04

Tak jak już napisałam wyżej - wcześniej nie miałam takiego problemu...Wystawiane f-ry były poprawne i były wystawiane w EUR. Dopiero w kilku ostatnich pojawił się ten błąd i nie wiem jak to rozwiązać...
Awatar użytkownika
hadassa
 
Posty: 160
Rejestracja: wt, 04 maja 2010 10:47
Lokalizacja: RESET2 Oprogramowanie sp. z o.o. sp.k.
Kontakt:

Post autor: hadassa » wt, 19 czerwca 2012 14:39

Aby faktury zagraniczne były wystawiane prawidłowo, potrzebna jest nie tylko waluta, ale też np tabelka z przeliczeniem wg kursu oraz określenie sposobu księgowania. Wiąże się to też z dodatkowymi makietami faktur.
Prawidłowe wystawienie faktury zapewnia więc tylko wersja z transakcjami zagranicznymi.
alex88
Posty: 1
Rejestracja: wt, 09 października 2012 14:58

Post autor: alex88 » wt, 09 października 2012 15:00

hadassa pisze:Aby faktury zagraniczne były wystawiane prawidłowo, potrzebna jest nie tylko waluta, ale też np tabelka z przeliczeniem wg kursu oraz określenie sposobu księgowania. Wiąże się to też z dodatkowymi makietami faktur.
Prawidłowe wystawienie faktury zapewnia więc tylko wersja z transakcjami zagranicznymi.
Dokładnie, też miałam ten problem. Muszę przyznać, że trochę kłopotu z tym jest.
Awatar użytkownika
Inez
 
Posty: 318
Rejestracja: czw, 21 kwietnia 2005 14:23
Lokalizacja: RESET2 Oprogramowanie sp. z o.o. sp.k.
Kontakt:

Post autor: Inez » wt, 09 października 2012 15:11

Rozwiązaniem tych kłopotów jest dokupienie do programu opcji TZ (transakcje zagraniczne), dzięki której można wystawiać faktury eksportowe w PLN i walutach obcych, rozliczać rozrachunki walutowe oraz korzystać z automatycznego tłumaczenia na języki obce.
LukaST
Posty: 1
Rejestracja: śr, 03 lutego 2021 13:12

Re: zmiana waluty

Post autor: LukaST » śr, 04 sierpnia 2021 15:56

Dzień dobry,

pozostając w temacie walut chciałbym zapytać czy jest możliwość używania przelicznika walut podczas księgowania faktur na kontrahencie, który nie jest płatnikiem VAT?
Niestety nie udało mi się "zmusić" programu do aktywacji opcji "zagraniczne" bez uaktywniania VAT7 w opcjach firmy. Oczywiście biuro posiada wersję MAXI z zagranicznymi transakcjami. Przydała by się taka możliwość, ponieważ posiadamy sporo klientów "bez vat" z fakturami w walutach obcych i każdą trzeba przeliczyć "ręczenie".
Awatar użytkownika
JSz
 
Posty: 88
Rejestracja: śr, 31 maja 2017 14:13
Lokalizacja: RESET2 Oprogramowanie sp. z o.o. sp.k.
Kontakt:

Re: zmiana waluty

Post autor: JSz » czw, 05 sierpnia 2021 13:37

Rozumiemy kłopoty z tym związane, jednak nie planujemy zmian w tym zakresie.

Zalecamy włączenie płatnika vat w ustawieniach firmy oraz w tym samym oknie wybranie stawki "np" w polach VAT sprzedaży/zakupu.
ODPOWIEDZ