BŁĄD przy dodawaniu nowego kontrahenta API GUS

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2fk, R2księga, R2środki, R2środkiPRO i R2środkiSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.

Moderatorzy: sławek, Mariusz, Moderator

lgorek
Posty: 141
Rejestracja: śr, 28 lutego 2018 15:54

BŁĄD przy dodawaniu nowego kontrahenta API GUS

Post autor: lgorek » śr, 14 kwietnia 2021 12:08

Witam,
Zauważyłem że kiedy mamy zaczytywanie danych z GUS po API jest błąd zaczytywania. Myślałem że jest to pojedyncze zdarzenie ale widać że coś nie działa jak należy.

Wpisujemy NIP FIRMA_1 wszystko ładnie zaczytuje dane i zapisujemy kontrahenta FIRMA_1, zmieniamy płatnika i u nowego dodajemy nowego kontrahenta wpisujemy NIP FIRMA_2 wczytuje dane ale zarówno NIP jak i dane są podstawione jako FIRMA_1, aby wczytało poprawnie musimy jeszcze raz wpisać NIP FIRMA_2. Jest to bardzo denerwujące i mylące. Proszę o weryfikację tego problemu ponieważ wygląda to tak jakby API miała w pamięci poprzednie dane.
Awatar użytkownika
Edzia
 
Posty: 104
Rejestracja: wt, 10 listopada 2015 8:47
Lokalizacja: RESET2 Oprogramowanie sp. z o.o. sp.k.
Kontakt:

Re: BŁĄD przy dodawaniu nowego kontrahenta API GUS

Post autor: Edzia » śr, 14 kwietnia 2021 13:14

Dzień dobry.

Na przykładowych danych, nie udało się wywołać podobnej sytuacji.

Prosimy o bezpośredni kontakt z serwisem FK pod nr tel. : 71 3828702
lgorek
Posty: 141
Rejestracja: śr, 28 lutego 2018 15:54

Re: BŁĄD przy dodawaniu nowego kontrahenta API GUS

Post autor: lgorek » śr, 14 kwietnia 2021 13:23

Sprawdzę dokładniej w jakich okolicznościach się to dzieje. W ostatnich dniach miałem tak 3-4 razy.
lgorek
Posty: 141
Rejestracja: śr, 28 lutego 2018 15:54

Re: BŁĄD przy dodawaniu nowego kontrahenta API GUS

Post autor: lgorek » czw, 15 kwietnia 2021 11:51

Udało mi się uchwycić i nagrać błąd.

Nie wiem od czego to zależy ale występuje tylko raz po przełączeniu między firmami ale nie zawsze tutaj ten błąd, jak widać nip wpisany do wyszukiwania inny a wyszukało poprzedni.

FILM
http://alawrak.pl/r2/r2_gus.mp4
cris.friday
Posty: 22
Rejestracja: ndz, 30 września 2018 12:50

Re: BŁĄD przy dodawaniu nowego kontrahenta API GUS

Post autor: cris.friday » czw, 15 kwietnia 2021 17:24

Mam dokładnie takie samo zachowanie programu. Jest ono od dawna do tego stopnia, że się już przyzwyczaiłem, że po zmianie bazy danych na inną firmę i dodania do niej nowego kontrahenta wkleja się ostatnio dodawany w poprzedniej bazie i trzeba dodawanie rozpocząć od nowa. Dzieje się tak zawsze. Nie ma wyjątków, że raz na kiedyś.
Awatar użytkownika
Edzia
 
Posty: 104
Rejestracja: wt, 10 listopada 2015 8:47
Lokalizacja: RESET2 Oprogramowanie sp. z o.o. sp.k.
Kontakt:

Re: BŁĄD przy dodawaniu nowego kontrahenta API GUS

Post autor: Edzia » śr, 21 kwietnia 2021 10:18

Dzień dobry.

Niestety mimo filmiku na przykładowych danych, nie udało się wywołać podobnej sytuacji.

Prosimy o bezpośredni kontakt z serwisem FK pod nr tel. : 71 3828702
lgorek
Posty: 141
Rejestracja: śr, 28 lutego 2018 15:54

Re: BŁĄD przy dodawaniu nowego kontrahenta API GUS

Post autor: lgorek » śr, 21 kwietnia 2021 11:20

Wywołać można jak zrobimy coś takiego, może nie za każdym razem się uda, ale jest duże prawdopodobieństwo.

Otwieramy firmę A
wprowadzamy kilka dokumentów księgowych sprzedaży i zakupów, ale korzystamy tylko z aktualnej bazy kontrahentów, dodajemy dokument gdzie musimy dodać kontrahenta z GUS API, następnie dodajemy kilka dokumentów również korzystając tylko z bazy. W uproszczeniu wprowadzono np 10 dokumentów gdzie jeden większość kontrahentów było z bazy danych.

Otwieramy firmę B
I teraz jest różnie nie wiem od czego zależy, jak wprowadzimy pierwszy dokument gdzie musimy wyszukać w GUS wczyta źle, a czasami musimy wpisać kilka z aktualnej bazy a następnie, spróbować dodać kontrahenta GUS API.

Jak widać nie tylko ja mam ten problem, czyli da się go wywołać. Dodam że nie posiadam bazy globalnej.

Wg mnie API nie czyści pamięci i przez jakiś błąd zaczytuje to co już raz było zaciągnięte. Ostatnio mam prawie za każdym razem ten błąd jak zmieniam na inną firmę.
ODPOWIEDZ