Załącznik - Nowa matryca stawek czyli wielkie porządki w stawkach VAT - SYMFONIA Oprogramowanie do zarządzania firmą dla małych i średnich przedsiębiorstw RESET2 Oprogramowanie
Strona używa plików cookies (tzw. ciasteczka) do przechowywania i uzyskiwania dostępu do tej informacji w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych.
Użytkownik wyraża zgodę oraz określa warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartej w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki.
Dowiedz się więcej odwiedzając strony:

Polityka Prywatności    Regulamin sklepu      Jak wyłączyć cookies?

Przejdź do serwisu

Załącznik - Nowa matryca stawek czyli wielkie porządki w stawkach VAT

Z dniem 1 listopada 2019 r. weszły w życie przepisy dotyczące:

- nowej matrycy stawek VAT i
- wiążącej informacji stawkowej (WIS).
Nowa matryca stawek VAT będzie stosowana od 1 lipca 2020 r. – z wyjątkiem stawek VAT dot. wydawnictw książkowych i prasowych, które obowiązują od 1 listopada 2019 r.

1. Wprowadzenie matrycy stawek VAT - zmiany w zakresie identyfikacji towarów i usług

1.1 Ogólne założenia matrycy VAT

Celem nowelizacji jest zmiana dotychczas obowiązującego systemu identyfikacji w zakresie opodatkowania VAT towarów, tak aby stał się on w założeniu Ministerstwa Finansów prosty, przejrzysty oraz przyjazny w stosowaniu. Dotychczasowa klasyfikacja towarów dokonywana, co do zasady, wg PKWiU ma zostać zastąpiona nową klasyfikacją CN. Zgodnie z uzasadnieniem do ustawy powyższa koncepcja została oparta na trzech fundamentalnych założeniach:

  1. przyjęcie jednej (takiej samej) stawki podatku dla całych – w miarę możliwości– działów CN,
  2. przyjęcie – w przypadku konieczności zmiany stawki na dane towary – generalnej zasady obniżania stawek („równanie w dół”),
  3. konieczność zrównoważenia wprowadzenia prostej matrycy podwyżkami stawek na wybrane towary i usługi.

Nowo wprowadzany dla potrzeb VAT system CN stanowi klasyfikację obowiązującą na terenie całej Unii Europejskiej i stosuje się go powszechnie w kontekście handlu międzynarodowego, zarówno w celach statystycznych, w zakresie raportowania intrastat, jak i na potrzeby odpowiedniego wymiaru cła na poszczególne towary pochodzące spoza terytorium Unii Europejskiej. Nowelizacja zmierza więc do dostosowania systemu identyfikacji stawek podatku do przepisów obowiązujących w Unii Europejskiej, a jednocześnie do ujednolicenia przedmiotowych regulacji na poziomie krajowym.

Powyższe ma za zadanie objąć tą samą stawką produkty przyporządkowane do danego działu w systemie CN, np. owoce, warzywa, mięsa czy też produkty mleczarskie. W efekcie co do zasady stawkami zostaną objęte całe działy, a nie poszczególne towary z nich wyodrębnione.

1.2. Matryca stawek a usługi

Brak możliwości zastosowania CN w odniesieniu do usług spowodował, że kontynuowane będzie ich identyfikowania na potrzeby podatku VAT przy wykorzystaniu PKWiU. Jednocześnie, w związku z obowiązywaniem obecnie nowej klasyfikacji PKWiU 2015 r., dokonano aktualizacji klasyfikacji – ustawodawca zastosował „przełożenie” powoływanych w przepisach VAT odwołań PKWiU 2008 na nową klasyfikację – PKWiU 2015.

1.3 Najważniejsze zmiany stawek związane z wprowadzeniem nowej matrycy (dotyczy towarów)

Towar Dotychczasowa stawka VAT Nowa stawka VAT Data obowiązywania
Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy CN 08 8% 5% 1 lipca 2020 r.
Pozostałe owoce 5% 5% 1 lipca 2020 r.
Pieczywo każdego rodzaju, włącznie z wyrobami ciastkarskimi CN 19 23/8/5% 5% 1 lipca 2020 r.
Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna 8% 5% 1 lipca 2020 r.
Musztarda, przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek) CN 09 23% 8% 1 lipca 2020 r.
Produkt dla niemowląt i dzieci (w tym żywność, smoczki, pieluszki tym foteliki samochodowe) 8% 5% 1 lipca 2020 r.
Artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) 8% 5% 1 lipca 2020 r.
Książki wszelkiego rodzaju (drukowane, na dyskach, taśmach i innych nośnikach, jak również e-booki) 23/5% 5% 1 listopada 2019 r.
Gazety, dzienniki i czasopisma drukowane, na dyskach, taśmach i innych nośnikach, jak również e-prasa (z wyjątkiem czasopism regionalnych i lokalnych) 23/8% 8% 1 listopada 2019 r.
Czasopisma regionalne i lokalne drukowane, na dyskach, płytach itp. (bez e-prasy) 23/8% 5% 1 listopada 2019 r.
Czasopisma specjalistyczne 23/8% 5% 1 listopada 2019 r.
Niektóre przyprawy przetworzone (np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran, kurkuma) 5% 8% 1 lipca 2020 r.
Napoje z owoców i warzyw (inne niż soki i nektary z owoców i napoje warzywne zawierające co najmniej 20% wsadu warzywnego w składzie surowcowym) 5% 23% 1 lipca 2020 r.
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne oraz napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego 5% 5% 1 lipca 2020 r.
Homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru 5% 23% 1 lipca 2020 r.
Lód - używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych 8% 23% 1 lipca 2020 r.

UWAGA! Właściwe ustalenie stawki VAT wymaga sprawdzenia czy towar/ usługa, która jest przedmiotem sprzedaży jest opodatkowana stawką podstawową 23% czy też może korzystać ze stawki niższej lub zwolnienia z VAT.  Wyjątki od stosowania stawki podstawowej zawierają przepisy ustawy o VAT m.in. w art. 41, art. 146aa i załączniku nr 3 oraz nr 10, art. 43-art. 82 i załączniku nr 7, art. 83 ust. 1 i załączniku nr 8, art. 114 ust. 1, art. 115 ust. 2, art. 119 ust. 7-8, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122) lub znajdują się w rozporządzeniach dotyczących niższych stawek VAT lub zwolnień z podatku.


1.4 Nowa matryca a gastronomia

Zgodnie z wprowadzonym do ustawy o VAT ust. 12f w art. 41 określono stawkę podatku właściwą dla czynności dokonywanych w szeroko pojętej działalności gastronomicznej w wysokości 8%. Stawka ta będzie miała zastosowanie do dostawy towarów i świadczenia usług identyfikowanych według PKWiU w grupowaniu Usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56), z wyłączeniem:

  1. napojów innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do u.p.t.u. lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie (napojów dla których jest przewidziana stawka 5% lub 8%), w tym ich przygotowania i podania
  2. towarów nieprzetworzonych przez podatnika, innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do u.p.t.u. lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie;
  3. posiłków, których składnikiem są towary wskazane jako wyłączone z grupowań wymienionych w poz. 2 i 11 załącznika nr 10 do u.p.t.u (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki)

Towary i usługi wymienione w pkt 1-3 będą opodatkowane stawką 23%.

Przykład:

Podatnik prowadzi restaurację, oferuje różnego rodzaju pizzę. Od 1 lipca 2020 r. pizza frutti di mare, której składnikami są owoce morza będzie opodatkowana stawką 23%. Pozostałe pizzę będą opodatkowane tak jak dotychczas stawką 8%.

Nowelizacja sankcjonuje forsowane przez Ministerstwo Finansów poglądy dotyczące opodatkowania sprzedaży dokonywanej przez lokale gastronomiczne (por. interpretacja ogólna Ministra Finansów z dnia 24 czerwca 2016 r. znak: PT1.050.3.2016.156. – Dz. Urz. Ministra Finansów z dnia 1 lipca 2016 r. poz. 51 w sprawie stosowania właściwej stawki podatku od towarów i usług dla sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne).

Dodany ust. 12f w art. 41 ustawy o VAT wskazuje, że niezależnie od tego, jak dana czynność będzie traktowana w świetle przepisów dotyczących podatku od towarów i usług (tj. zarówno jako dostawa towarów, jak i świadczenie usług), jeżeli będzie sklasyfikowana w dziale 56 Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług 2015 r. (usługi związane z wyżywieniem), będzie do niej miała zastosowanie stawka tego podatku w wysokości 8%.

Powyższe oznacza, że na stawkę podatku, jaka będzie stosowana do dostawy towaru dokonywanej przez placówkę gastronomiczną nie będzie miało wpływu to, jak jest on sklasyfikowany wg Nomenklatury scalonej (CN), jeżeli jego wydanie będzie identyfikowane według PKWiU 2015 r. w grupowaniu 56 – Usługi związane z wyżywieniem (stosowne zastrzeżenie zostało zawarte w projektowanym art. 41 ust. 2 i 2a ustawy o VAT).


Przykład:
Podatnik prowadzi cukiernię połączoną z kawiarnią. Swoim klientom oferuje rogaliki w dwóch wariantach:

  1. rogalik z kremem, w opakowaniu, nadający się do bezpośredniego spożycia, zapakowany w opakowanie jednostkowe z folii aluminiowej z nadrukiem
  2. rogalik z kremem podawany w kawiarni

W pierwszym przypadku podatnik ma prawo do zastosowania stawki 5% (WIS nr 0115-KDST1-1.450.28.2019.1.KK) w drugim przypadku sprzedaż rogalika należy rozpoznać jako usługę związaną z wyżywieniem i opodatkować stawką 8%.

1.5. Nowa matryca – wnioski praktyczne. Bardzo ważna kwestia!!!!

a) Każdy przedsiębiorca powinien dokonać weryfikacji całego swojego asortymentu „towarowego” pod kątem nowej matrycy stawek.

b) W szczególności powinni tego dokonać przedsiębiorcy stosujący stawki obniżone (8% i 5%) gdyż przejście na nowe zasady nie zawsze będzie wiązało się z zachowaniem prawa do stosowania stawki obniżonej.

c) Uwaga! Jeżeli dany podmiot potwierdził stosowanie stawki obniżonej (8%, 5%) uzyskując indywidualną interpretację (ORD-IN) na podstawie klasyfikacji PKWiU powinien bezwzględnie wystąpić o uzyskanie WIS.

d) W zakresie stosowania stawki 23% w niektórych przypadkach może okazać się, że po 1 lipca 2020 r. opodatkowanie sprzedaży niektórych towarów może zostać obniżone do 8%. Warto również sprawdzić i tą możliwość.

e) sprawdzenie może polegać m.in. na:
- sprawdzenie czy w bazie WIS znajduje się już interpretacja uzyskana przez inny podmiot na ten sam towar – strona MF:
- wystąpić do dostawcy towaru o informację jaki kod CN posiada towar/produkt przez niego sprzedawany (być może dysponuje on swoim WIS-em z dokonana klasyfikacją przez organy skarbowe)  
- pomocniczo sprawdzenie jaki kod CN odpowiada danemu numerowi PKWiU - strona GUS. Należy jednak pamiętać, że samodzielne „przypisanie” kodu CN nie daje gwarancji bezpieczeństwa w tym zakresie:
1.    PKWiU 2008 i PKWiU 2015
2.    PKWiU i CN pełny (szczegółowy) klucz powiązań PKWiU 2008 (na poziomie 6 cyfr) - CN 2014, oparty na “roboczej” wersji pełnego klucza CPA 2008 - CN 2014

W sytuacji gdy w/w metody sprawdzenia nie dadzą efektu warto rozważyć wystąpienie z wnioskiem WIS w zakresie klasyfikacji i stawki na konkretny własny towar/produkt będący przedmiotem sprzedaży w danej firmie.

2. Wiążąca informacja stawkowa

WIS jest nowym instrumentem mającym zapewnić podatnikom większą pewność co do prawidłowości zastosowanych stawek VAT.
UWAGA! WIS zastępuje w całości dotychczasowe interpretacje GUS oraz tą część interpretacji ORD-IN która dotyczyła określenia wysokości stawki VAT. 
WIS jest decyzją wydawaną przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej, na potrzeby opodatkowania VAT dostawy, importu, wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów albo świadczenia usług. UWAGA! WIS dotyczy dokonania klasyfikacji w zakresie CN ale również PKOB (nieruchomości, usługi budowlane) lub PKWiU (dla usług) WIS – zawierająca m.in. klasyfikację towaru według CN albo według Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych, albo według PKWiU – będzie mogła być wykorzystana przez podatnika również na potrzeby stosowania przepisów w zakresie VAT, które tę klasyfikację przywołują, np. na potrzeby stosowania podzielonej płatności, odpowiedzialności solidarnej, zwolnienia podmiotowego czy też zwolnienia z obowiązku stosowania kasy rejestrującej.

Otrzymana przez podatnika WIS będzie zawierała: opis towaru albo usługi będących jej przedmiotem, klasyfikację towaru według CN (odpowiedni dział, pozycja, podpozycja lub kod CN – w zależności od tego, którym z tych symboli posługuje się ustawa o VAT dla potrzeb określenia stawki podatku – przykładowo jeśli w tym zakresie ustawa o VAT wymienia dwucyfrowy numer działu CN, WIS będzie określała taki właśnie dział CN dla towaru, którego dotyczy) albo według Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych (odpowiednio do sekcji, działu, grupy lub klasy) albo usługi według PKWiU (odpowiednio do działu, grupy, klasy itd.) oraz właściwą dla tak sklasyfikowanego towaru albo usługi stawkę podatku VAT. Nadmienić należy, że wniosek, a więc i sama WIS, będzie mogła dotyczyć kilku towarów lub usług, składających się – w ocenie wnioskodawcy na jedno świadczenie (np. kilka towarów sprzedawanych w zestawie, świadczenie kompleksowe, którego elementem jest kilka usług/towarów).

WIS jest instrumentem o walorze ochronnym – jest ona wiążąca dla organów podatkowych względem podmiotu, dla którego została wydana i w odniesieniu do konkretnego towaru albo usługi, których dotyczy. Oznacza to, że organ podatkowy nie będzie miał możliwości kwestionowania np. wysokości stawki podatkowej stosowanej przez podatnika w oparciu o uzyskaną WIS, oczywiście, w przypadku, gdy sprzedawany towar będzie odpowiadał opisowi zawartemu w WIS (cechy i właściwości towaru będą odpowiadały opisowi towaru przedstawionemu przez adresata WIS w złożonym wniosku o jej wydanie).

WIS będą mogli posługiwać się również inni podatnicy pod warunkiem, że przedmiotem dokonywanych przez nich transakcji będą towary/usługi będące przedmiotem rozstrzygnięcia WIS. Będzie to możliwe w praktyce na dość szeroką skalę – np. producent otrzymujący WIS dla danego towaru będzie mógł informować nabywców o jej rozstrzygnięciu, jak również każdy dowolny podmiot sprawdzając bazę wydanych WIS znajdując produkt (towar) który już został sklasyfikowany przez MF.

Zgodnie nowymi przepisami zastosowanie się do wydanej dla innego podatnika, ale dotyczącej danego towaru (usługi) WIS, nie może szkodzić podatnikowi, również w sytuacji zakwestionowania np. stawki VAT stosowanej w oparciu o WIS przez organ podatkowy.

Opłata związana z wydaniem WIS dla jednego towaru/usługi wynosi 40 zł. Organ wydaje decyzję w przeciągu 3 miesięcy. Instrumentem do sprawdzania  wydanych informacji o kodach CN i wysokości stawek jest strona Ministerstwa Finansów pod linkiem.

3. Nowe wersje załączników określających stawki podatku VAT – materiał do sprawdzenia przez każdego przedsiębiorcę !!!!


Załącznik nr 3

WYKAZ TOWARÓW I USŁUG OPODATKOWANYCH STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 8%

Poz. CN lub PKWiU 2015 Nazwa towaru (grupy towarów)
  CN Towary spożywcze
1 ex 09 Kawa, herbata, maté (herbata paragwajska) i przyprawy - z wyłączeniem towarów objętych CN:
1) 0901 Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę w każdej proporcji,
2) 0902 Herbata, nawet aromatyzowana,
3) 0903 00 00 Maté (herbata paragwajska)
2 ex 17 Cukry i wyroby cukiernicze - z wyłączeniem towarów objętych CN 1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao
3 ex 2101 Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
4 2103 Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda
5 ex 2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - z wyłączeniem tłuszczów złożonych z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksów), wyrobów seropodobnych (analogów serów), produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2% oraz preparatów do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleka początkowego, preparatów do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleka następnego, mleka i mleka modyfikowanego dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. poz. 1252)
6 ex 3503 Żelatyna i jej pochodne
  CN Towary zwykle używane w rolnictwie
7 ex 01 Zwierzęta żywe - wyłącznie:
1) 0101 Konie, osły, muły i osłomuły, żywe,
2) 0102 Bydło żywe,
3) 0103 Świnie żywe,
4) 0104 Owce i kozy, żywe,
5) 0105 Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki,
6) ex 0106 - króliki, strusie, pszczoły, jedwabniki, trzmiele, entomofagi (wyłącznie stawonogi i nicienie), przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych
8 ex 06 Drzewa żywe i pozostałe rośliny; bulwy, korzenie i podobne; kwiaty cięte i liście ozdobne - z wyłączeniem towarów objętych CN 0604 Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pąków kwiatowych, oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
9 ex 12 Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe lub lecznicze; słoma i pasza - z wyłączeniem towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi
10 bez względu na CN Nawozy i środki ochrony roślin - zwykle przeznaczone do wykorzystania w produkcji rolnej, oraz pasze i karmy dla zwierząt gospodarskich i domowych
11 bez względu na CN Sznurek do maszyn rolniczych
12 bez względu na CN Ziemia ogrodnicza
    Towary związane z ochroną zdrowia
13 bez względu na CN Wyroby medyczne w rozumieniu ustawy z dnia 20 maja 2010 r. o wyrobach medycznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 175, 447 i 534) dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
14 bez względu na CN Produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zgodnie z przepisami ustawy z dnia 6 września 2001 r. - Prawo farmaceutyczne (Dz. U. z 2019 r. poz. 499, 399, 959, 1495, 1542, 1556 i 1590) oraz te, które uzyskały pozwolenie wydane przez Radę Unii Europejskiej lub Komisję Europejską
15 bez względu na CN Środki odkażające o właściwościach bakteriobójczych, grzybobójczych i wirusobójczych, mające zastosowanie wyłącznie w ochronie zdrowia, na które zostało wydane pozwolenie tymczasowe albo dokonany wpis do rejestru produktów biobójczych w rozumieniu ustawy z dnia 9 października 2015 r. o produktach biobójczych (Dz. U. z 2018 r. poz. 2231)
  CN Pozostałe towary
16 ex 2201 Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg - wyłącznie woda dostarczana za pośrednictwem sieci wodociągowych, cysternami lub innymi środkami transportu
17 ex 49 Książki, gazety, obrazki i pozostałe wyroby przemysłu poligraficznego, drukowane; manuskrypty, maszynopisy i plany -wyłącznie towary objęte następującymi CN:
1) ex 4902 Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe - z wyłączeniem czasopism regionalnych lub lokalnych,
2) ex 4911 Pozostałe artykuły drukowane, włącznie z drukowanymi obrazkami i fotografiami - wyłącznie roczniki, z wyłączeniem czasopism regionalnych lub lokalnych
18 ex 8523 Dyski, taśmy, półprzewodnikowe urządzenia pamięci trwałej, "karty inteligentne" i inne nośniki do rejestrowania dźwięku lub innych zjawisk, nawet nagrane, włączając matryce i wzorce do produkcji dysków, ale wyłączając produkty objęte działem CN 37 - wyłącznie publikacje objęte poz. 17
  PKWiU 2015 Usługi (grupa usług)
19 ex 01.6 Usługi związane z rolnictwem oraz chowem i hodowlą zwierząt, z wyłączeniem usług weterynaryjnych - z wyłączeniem: usług podkuwania koni i prowadzenia schronisk dla zwierząt gospodarskich (PKWiU ex 01.62.10.0)
20 02.10.20.0 Usługi związane ze szkółkami leśnymi
21 ex 02.40.10 Usługi związane z leśnictwem - z wyłączeniem: patrolowania lasów wykonywanego na zlecenie przez jednostki inne niż leśne (PKWiU ex 02.40.10.3)
22 ex 03.00.7 Usługi wspomagające rybactwo - z wyłączeniem usług związanych z rybołówstwem morskim (PKWiU ex 03.00.71.0)
23 ex 10.39.14.0 Warzywa i owoce, krojone i zapakowane - wyłącznie: obieranie i cięcie warzyw, mieszanie świeżych sałat
24 36.00.20.0 Usługi związane z uzdatnianiem i dostarczaniem wody za pośrednictwem sieci wodociągowych
25 36.00.30.0 Usługi związane z handlem wodą dostarczaną za pośrednictwem sieci wodociągowych
26 ex 37 Usługi związane z odprowadzaniem i oczyszczaniem ścieków
27 38.11.1 Usługi związane ze zbieraniem odpadów innych niż niebezpieczne, nadających się do recyklingu
28 38.11.2 Usługi związane ze zbieraniem odpadów innych niż niebezpieczne, nienadających się do recyklingu
29 38.11.6 Usługi związane z infrastrukturą przeznaczoną do przemieszczania odpadów innych niż niebezpieczne
30 38.12.1 Usługi związane ze zbieraniem odpadów niebezpiecznych
31 38.12.30.0 Usługi związane z infrastrukturą przeznaczoną do przemieszczania odpadów niebezpiecznych nadających się do recyklingu
32 38.21.10.0 Usługi związane z obróbką odpadów innych niż niebezpieczne w celu ich ostatecznego usunięcia
33 38.21.2 Usługi związane z usuwaniem odpadów innych niż niebezpieczne
34 38.22.19.0 Usługi związane z przetwarzaniem pozostałych odpadów niebezpiecznych
35 38.22.2 Usługi związane z unieszkodliwianiem odpadów promieniotwórczych i pozostałych odpadów niebezpiecznych
36 39.00.1 Usługi związane z odkażaniem i czyszczeniem
37 39.00.2 Pozostałe usługi związane z rekultywacją oraz specjalistyczne usługi w zakresie kontroli zanieczyszczeń
38 49.10 Transport kolejowy pasażerski międzymiastowy
39 49.31 Transport lądowy pasażerski, miejski i podmiejski
40 49.32 Usługi taksówek
41 49.39 Pozostały transport lądowy pasażerski, gdzie indziej niesklasyfikowany
42 50.10.1 Transport morski i przybrzeżny pasażerski, włączając żeglugę bliskiego zasięgu
43 50.30.1 Transport wodny śródlądowy pasażerski
44 50.30.20.0 Wynajem pasażerskich statków żeglugi śródlądowej, z załogą
45 51.10.1 Transport lotniczy pasażerski
46 51.10.20.0 Wynajem środków transportu lotniczego pasażerskiego, z załogą
47 55 Usługi związane z zakwaterowaniem
48 bez względu na symbol PKWiU Usługi, inne niż usługi elektroniczne, polegające na umożliwieniu odbioru programów telewizyjnych i radiowych w rozumieniu przepisów o radiofonii i telewizji za pomocą urządzeń odbiorczych, z wyłączeniem usług polegających na wypożyczaniu filmów i audycji w wybranym przez korzystającego z usługi czasie*)
49 75 Usługi weterynaryjne
50 81.29.12.0 Usługi zamiatania śmieci i usuwania śniegu
51 81.29.13.0 Pozostałe usługi sanitarne
52 81.30 Usługi związane z zagospodarowaniem terenów zieleni
53 ex 85.60.10.0 Usługi wspomagające edukację - wyłącznie usługi świadczone przez instytucje, których usługi w zakresie pomocy psychologiczno-pedagogicznej nie są zwolnione od podatku
54 ex 91.01 Usługi bibliotek i archiwów - wyłącznie w zakresie wypożyczania wydawnictw wymienionych w poz. 17 i 18 oraz w poz. 19 i 20 załącznika nr 10
55 93.11.10.0 Usługi związane z działalnością obiektów sportowych
56 95.23.10.0 Usługi naprawy obuwia i wyrobów skórzanych
57 95.29.11.0 Usługi naprawy i przeróbki odzieży oraz artykułów tekstylnych użytku domowego
58 95.29.12.0 Usługi naprawy rowerów
59 96.02.11.0 Usługi fryzjerskie damskie
60 96.02.12.0 Usługi fryzjerskie męskie
61 ex 96.02.14.0 Usługi fryzjerskie świadczone w domu
62 96.03 Usługi pogrzebowe i pokrewne, wraz z dostawą trumien, urn i utensyliów pogrzebowych dostarczanych wraz z trumną lub urną
63 bez względu na PKWIU Usługi twórców i artystów wykonawców w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019 r. poz. 1231) wynagradzane w formie honorariów za przekazanie lub udzielenie licencji do praw autorskich lub praw do artystycznego wykonania
64 bez względu na PKWIU Usługi kulturalne i rozrywkowe - wyłącznie w zakresie wstępu:
1) na widowiska artystyczne, włączając przedstawienia cyrkowe,
2) do obiektów kulturalnych
65 bez względu na PKWIU Usługi związane z rozrywką i rekreacją - wyłącznie w zakresie wstępu do wesołych miasteczek, parków rozrywki, na dyskoteki, sale taneczne
66 bez względu na PKWIU Usługi bibliotek, archiwów, muzeów oraz pozostałe usługi w zakresie kultury - wyłącznie w zakresie wstępu
67 bez względu na PKWIU Wstęp na imprezy sportowe
68 bez względu na PKWIU Pozostałe usługi związane z rekreacją - wyłącznie w zakresie wstępu
69 bez względu na PKWIU Usługi napraw i konserwacji wyrobów z poz. 13
70 bez względu na PKWIU Usługi badania zwierząt rzeźnych i mięsa, wykonywane przez lekarzy weterynarii
71 bez względu na PKWIU Odpłatność za przewóz podręcznego bagażu, realizowany łącznie z przewozem pasażera przy świadczeniu usług, o których mowa w poz. 38, 39 i 41
72 bez względu na PKWIU Dostarczanie drogą elektroniczną publikacji objętych poz. 17 oraz objętych poz. 19 pkt 2 i 6 załącznika nr 10, z wyłączeniem publikacji, które w całości lub w przeważającej mierze składają się z treści wideo lub możliwej do odsłuchania muzyki
73 bez względu na PKWIU Usługi udzielenia licencji lub inne usługi o podobnym charakterze w stosunku do wyrobów, o których mowa w poz. 13

*) Nie dotyczy usług reklamowych i promocyjnych.
Objaśnienia:
1) Wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik.
2) Usługi transportu pasażerskiego obejmują przewóz osób oraz ich podręcznego bagażu, również zwierzęcia, za który nie jest pobierana dodatkowa opłata; przewożony pojazd podróżnego nie jest traktowany jako podręczny bagaż."


Załącznik nr 10
WYKAZ TOWARÓW I USŁUG OPODATKOWANYCH STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 5%

Poz. CN lub PKWiU 2015 Nazwa towaru lub usługi (grupy towarów lub usług)
  CN Towary spożywcze
1 02 Mięso i podroby jadalne
2 ex 03 Ryby i skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne - z wyłączeniem homarów i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 0306 - CN 0308
3 04 Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
4 0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
5 07 Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne
6 08 Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów
7 10 Zboża
8 11 Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny
9 ex 12 Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe lub lecznicze; słoma i pasza - wyłącznie towary przeznaczone do spożycia przez ludzi
10 ex 15 Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz produkty ich rozkładu; gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego - wyłącznie jadalne
11 ex 16 Przetwory z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych - z wyłączeniem:
1) kawioru oraz namiastek kawioru objętych CN 1604,
2) przetworów z homarów i ośmiornic oraz z innych towarów objętych CN 1603 00 i CN 1605
12 19 Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze
13 ex 20 Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin - z wyłączeniem produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2%
14 2104 Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
15 2105 00 Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
16 ex 2106 Tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksy), wyroby seropodobne (analogi serów) oraz preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
17 ex 2202 Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją CN 2009 -wyłącznie produkty:
1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 - z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,
2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,
3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:
a) napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),
b) napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15)
18 bez względu na CN Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  CN Pozostałe towary
19 ex 49 Książki, gazety, obrazki i pozostałe wyroby przemysłu poligraficznego, drukowane; manuskrypty, maszynopisy i plany - wyłącznie towary objęte następującymi CN:
1) ex 4901 Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach - z wyłączeniem ulotek,
2) ex 4902 Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe - wyłącznie czasopisma regionalne lub lokalne,
3) 4903 00 00 Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania,
4) 4904 00 Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione,
5) 4905 Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane,
6) ex 4911 Pozostałe artykuły drukowane, włącznie z drukowanymi obrazkami i fotografiami - wyłącznie czasopisma regionalne lub lokalne
20 ex 8523 Dyski, taśmy, półprzewodnikowe urządzenia pamięci trwałej, "karty inteligentne" i inne nośniki do rejestrowania dźwięku lub innych zjawisk, nawet nagrane, włączając matryce i wzorce do produkcji 15 Poz. CN lub PKWiU 2015 Nazwa towaru lub usługi (grupy towarów lub usług) dysków, ale wyłączając produkty objęte działem CN 37 - wyłącznie publikacje objęte poz. 19
21 9619 00 Podpaski higieniczne (wkładki) i tampony, pieluchy i wkładki dla niemowląt oraz podobne artykuły, z dowolnego materiału
22 bez względu na CN Smoczki dla niemowląt i dzieci, w szczególności przeznaczone do celów medycznych
23 bez względu na CN Foteliki do przewozu dzieci w samochodach
  PKWiU 2015 Usługi (grupa usług)
24 bez względu na PKWiU Dostarczanie drogą elektroniczną publikacji objętych poz. 19, z wyłączeniem:
- publikacji, które w całości lub w przeważającej mierze składają się z treści wideo lub możliwej do odsłuchania muzyki,
- czasopism regionalnych lub lokalnych ex 4902,
- czasopism regionalnych lub lokalnych ex 4911


Objaśnienie:
1) Wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawką 0%.
 

Mariusz Raszczyk
Doradca podatkowy nr 07166
Wieloletni współpracownik RESET2
Prowadzi biuro rachunkowe VERUM