Logowanie
Nadaj nowe hasło
Jeśli jesteś już klientem to wprowadź swój adres e-mail i potwierdź hasłem. Logowanie umożliwia zakup nowych programów po cenach promocyjnych, rozszerzenie posiadanego oprogramowania, zamówienie abonamentu na aktualizacje oraz konsultacje serwisowe.
Nie masz konta?Zarejestruj się
Z dniem 1 listopada 2019 r. weszły w życie przepisy dotyczące:
- nowej matrycy stawek VAT i
- wiążącej informacji stawkowej (WIS).
Nowa matryca stawek VAT będzie stosowana od 1 lipca 2020 r. – z wyjątkiem stawek VAT dot. wydawnictw książkowych i prasowych, które obowiązują od 1 listopada 2019 r.
Celem nowelizacji jest zmiana dotychczas obowiązującego systemu identyfikacji w zakresie opodatkowania VAT towarów, tak aby stał się on w założeniu Ministerstwa Finansów prosty, przejrzysty oraz przyjazny w stosowaniu. Dotychczasowa klasyfikacja towarów dokonywana, co do zasady, wg PKWiU ma zostać zastąpiona nową klasyfikacją CN. Zgodnie z uzasadnieniem do ustawy powyższa koncepcja została oparta na trzech fundamentalnych założeniach:
Nowo wprowadzany dla potrzeb VAT system CN stanowi klasyfikację obowiązującą na terenie całej Unii Europejskiej i stosuje się go powszechnie w kontekście handlu międzynarodowego, zarówno w celach statystycznych, w zakresie raportowania intrastat, jak i na potrzeby odpowiedniego wymiaru cła na poszczególne towary pochodzące spoza terytorium Unii Europejskiej. Nowelizacja zmierza więc do dostosowania systemu identyfikacji stawek podatku do przepisów obowiązujących w Unii Europejskiej, a jednocześnie do ujednolicenia przedmiotowych regulacji na poziomie krajowym.
Powyższe ma za zadanie objąć tą samą stawką produkty przyporządkowane do danego działu w systemie CN, np. owoce, warzywa, mięsa czy też produkty mleczarskie. W efekcie co do zasady stawkami zostaną objęte całe działy, a nie poszczególne towary z nich wyodrębnione.
Brak możliwości zastosowania CN w odniesieniu do usług spowodował, że kontynuowane będzie ich identyfikowania na potrzeby podatku VAT przy wykorzystaniu PKWiU. Jednocześnie, w związku z obowiązywaniem obecnie nowej klasyfikacji PKWiU 2015 r., dokonano aktualizacji klasyfikacji – ustawodawca zastosował „przełożenie” powoływanych w przepisach VAT odwołań PKWiU 2008 na nową klasyfikację – PKWiU 2015.
Towar | Dotychczasowa stawka VAT | Nowa stawka VAT | Data obowiązywania |
---|---|---|---|
Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy CN 08 | 8% | 5% | 1 lipca 2020 r. |
Pozostałe owoce | 5% | 5% | 1 lipca 2020 r. |
Pieczywo każdego rodzaju, włącznie z wyrobami ciastkarskimi CN 19 | 23/8/5% | 5% | 1 lipca 2020 r. |
Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna | 8% | 5% | 1 lipca 2020 r. |
Musztarda, przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek) CN 09 | 23% | 8% | 1 lipca 2020 r. |
Produkt dla niemowląt i dzieci (w tym żywność, smoczki, pieluszki tym foteliki samochodowe) | 8% | 5% | 1 lipca 2020 r. |
Artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) | 8% | 5% | 1 lipca 2020 r. |
Książki wszelkiego rodzaju (drukowane, na dyskach, taśmach i innych nośnikach, jak również e-booki) | 23/5% | 5% | 1 listopada 2019 r. |
Gazety, dzienniki i czasopisma drukowane, na dyskach, taśmach i innych nośnikach, jak również e-prasa (z wyjątkiem czasopism regionalnych i lokalnych) | 23/8% | 8% | 1 listopada 2019 r. |
Czasopisma regionalne i lokalne drukowane, na dyskach, płytach itp. (bez e-prasy) | 23/8% | 5% | 1 listopada 2019 r. |
Czasopisma specjalistyczne | 23/8% | 5% | 1 listopada 2019 r. |
Niektóre przyprawy przetworzone (np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran, kurkuma) | 5% | 8% | 1 lipca 2020 r. |
Napoje z owoców i warzyw (inne niż soki i nektary z owoców i napoje warzywne zawierające co najmniej 20% wsadu warzywnego w składzie surowcowym) | 5% | 23% | 1 lipca 2020 r. |
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne oraz napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego | 5% | 5% | 1 lipca 2020 r. |
Homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru | 5% | 23% | 1 lipca 2020 r. |
Lód - używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych | 8% | 23% | 1 lipca 2020 r. |
UWAGA! Właściwe ustalenie stawki VAT wymaga sprawdzenia czy towar/ usługa, która jest przedmiotem sprzedaży jest opodatkowana stawką podstawową 23% czy też może korzystać ze stawki niższej lub zwolnienia z VAT. Wyjątki od stosowania stawki podstawowej zawierają przepisy ustawy o VAT m.in. w art. 41, art. 146aa i załączniku nr 3 oraz nr 10, art. 43-art. 82 i załączniku nr 7, art. 83 ust. 1 i załączniku nr 8, art. 114 ust. 1, art. 115 ust. 2, art. 119 ust. 7-8, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122) lub znajdują się w rozporządzeniach dotyczących niższych stawek VAT lub zwolnień z podatku.
Zgodnie z wprowadzonym do ustawy o VAT ust. 12f w art. 41 określono stawkę podatku właściwą dla czynności dokonywanych w szeroko pojętej działalności gastronomicznej w wysokości 8%. Stawka ta będzie miała zastosowanie do dostawy towarów i świadczenia usług identyfikowanych według PKWiU w grupowaniu Usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56), z wyłączeniem:
Towary i usługi wymienione w pkt 1-3 będą opodatkowane stawką 23%.
Przykład:
Podatnik prowadzi restaurację, oferuje różnego rodzaju pizzę. Od 1 lipca 2020 r. pizza frutti di mare, której składnikami są owoce morza będzie opodatkowana stawką 23%. Pozostałe pizzę będą opodatkowane tak jak dotychczas stawką 8%.
Nowelizacja sankcjonuje forsowane przez Ministerstwo Finansów poglądy dotyczące opodatkowania sprzedaży dokonywanej przez lokale gastronomiczne (por. interpretacja ogólna Ministra Finansów z dnia 24 czerwca 2016 r. znak: PT1.050.3.2016.156. – Dz. Urz. Ministra Finansów z dnia 1 lipca 2016 r. poz. 51 w sprawie stosowania właściwej stawki podatku od towarów i usług dla sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne).
Dodany ust. 12f w art. 41 ustawy o VAT wskazuje, że niezależnie od tego, jak dana czynność będzie traktowana w świetle przepisów dotyczących podatku od towarów i usług (tj. zarówno jako dostawa towarów, jak i świadczenie usług), jeżeli będzie sklasyfikowana w dziale 56 Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług 2015 r. (usługi związane z wyżywieniem), będzie do niej miała zastosowanie stawka tego podatku w wysokości 8%.
Powyższe oznacza, że na stawkę podatku, jaka będzie stosowana do dostawy towaru dokonywanej przez placówkę gastronomiczną nie będzie miało wpływu to, jak jest on sklasyfikowany wg Nomenklatury scalonej (CN), jeżeli jego wydanie będzie identyfikowane według PKWiU 2015 r. w grupowaniu 56 – Usługi związane z wyżywieniem (stosowne zastrzeżenie zostało zawarte w projektowanym art. 41 ust. 2 i 2a ustawy o VAT).
Przykład:
Podatnik prowadzi cukiernię połączoną z kawiarnią. Swoim klientom oferuje rogaliki w dwóch wariantach:
W pierwszym przypadku podatnik ma prawo do zastosowania stawki 5% (WIS nr 0115-KDST1-1.450.28.2019.1.KK) w drugim przypadku sprzedaż rogalika należy rozpoznać jako usługę związaną z wyżywieniem i opodatkować stawką 8%.
a) Każdy przedsiębiorca powinien dokonać weryfikacji całego swojego asortymentu „towarowego” pod kątem nowej matrycy stawek.
b) W szczególności powinni tego dokonać przedsiębiorcy stosujący stawki obniżone (8% i 5%) gdyż przejście na nowe zasady nie zawsze będzie wiązało się z zachowaniem prawa do stosowania stawki obniżonej.
c) Uwaga! Jeżeli dany podmiot potwierdził stosowanie stawki obniżonej (8%, 5%) uzyskując indywidualną interpretację (ORD-IN) na podstawie klasyfikacji PKWiU powinien bezwzględnie wystąpić o uzyskanie WIS.
d) W zakresie stosowania stawki 23% w niektórych przypadkach może okazać się, że po 1 lipca 2020 r. opodatkowanie sprzedaży niektórych towarów może zostać obniżone do 8%. Warto również sprawdzić i tą możliwość.
e) sprawdzenie może polegać m.in. na:
- sprawdzenie czy w bazie WIS znajduje się już interpretacja uzyskana przez inny podmiot na ten sam towar – strona MF:
- wystąpić do dostawcy towaru o informację jaki kod CN posiada towar/produkt przez niego sprzedawany (być może dysponuje on swoim WIS-em z dokonana klasyfikacją przez organy skarbowe)
- pomocniczo sprawdzenie jaki kod CN odpowiada danemu numerowi PKWiU - strona GUS. Należy jednak pamiętać, że samodzielne „przypisanie” kodu CN nie daje gwarancji bezpieczeństwa w tym zakresie:
1. PKWiU 2008 i PKWiU 2015
2. PKWiU i CN pełny (szczegółowy) klucz powiązań PKWiU 2008 (na poziomie 6 cyfr) - CN 2014, oparty na “roboczej” wersji pełnego klucza CPA 2008 - CN 2014
W sytuacji gdy w/w metody sprawdzenia nie dadzą efektu warto rozważyć wystąpienie z wnioskiem WIS w zakresie klasyfikacji i stawki na konkretny własny towar/produkt będący przedmiotem sprzedaży w danej firmie.
WIS jest nowym instrumentem mającym zapewnić podatnikom większą pewność co do prawidłowości zastosowanych stawek VAT.
UWAGA! WIS zastępuje w całości dotychczasowe interpretacje GUS oraz tą część interpretacji ORD-IN która dotyczyła określenia wysokości stawki VAT.
WIS jest decyzją wydawaną przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej, na potrzeby opodatkowania VAT dostawy, importu, wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów albo świadczenia usług. UWAGA! WIS dotyczy dokonania klasyfikacji w zakresie CN ale również PKOB (nieruchomości, usługi budowlane) lub PKWiU (dla usług) WIS – zawierająca m.in. klasyfikację towaru według CN albo według Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych, albo według PKWiU – będzie mogła być wykorzystana przez podatnika również na potrzeby stosowania przepisów w zakresie VAT, które tę klasyfikację przywołują, np. na potrzeby stosowania podzielonej płatności, odpowiedzialności solidarnej, zwolnienia podmiotowego czy też zwolnienia z obowiązku stosowania kasy rejestrującej.
Otrzymana przez podatnika WIS będzie zawierała: opis towaru albo usługi będących jej przedmiotem, klasyfikację towaru według CN (odpowiedni dział, pozycja, podpozycja lub kod CN – w zależności od tego, którym z tych symboli posługuje się ustawa o VAT dla potrzeb określenia stawki podatku – przykładowo jeśli w tym zakresie ustawa o VAT wymienia dwucyfrowy numer działu CN, WIS będzie określała taki właśnie dział CN dla towaru, którego dotyczy) albo według Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych (odpowiednio do sekcji, działu, grupy lub klasy) albo usługi według PKWiU (odpowiednio do działu, grupy, klasy itd.) oraz właściwą dla tak sklasyfikowanego towaru albo usługi stawkę podatku VAT. Nadmienić należy, że wniosek, a więc i sama WIS, będzie mogła dotyczyć kilku towarów lub usług, składających się – w ocenie wnioskodawcy na jedno świadczenie (np. kilka towarów sprzedawanych w zestawie, świadczenie kompleksowe, którego elementem jest kilka usług/towarów).
WIS jest instrumentem o walorze ochronnym – jest ona wiążąca dla organów podatkowych względem podmiotu, dla którego została wydana i w odniesieniu do konkretnego towaru albo usługi, których dotyczy. Oznacza to, że organ podatkowy nie będzie miał możliwości kwestionowania np. wysokości stawki podatkowej stosowanej przez podatnika w oparciu o uzyskaną WIS, oczywiście, w przypadku, gdy sprzedawany towar będzie odpowiadał opisowi zawartemu w WIS (cechy i właściwości towaru będą odpowiadały opisowi towaru przedstawionemu przez adresata WIS w złożonym wniosku o jej wydanie).
WIS będą mogli posługiwać się również inni podatnicy pod warunkiem, że przedmiotem dokonywanych przez nich transakcji będą towary/usługi będące przedmiotem rozstrzygnięcia WIS. Będzie to możliwe w praktyce na dość szeroką skalę – np. producent otrzymujący WIS dla danego towaru będzie mógł informować nabywców o jej rozstrzygnięciu, jak również każdy dowolny podmiot sprawdzając bazę wydanych WIS znajdując produkt (towar) który już został sklasyfikowany przez MF.
Zgodnie nowymi przepisami zastosowanie się do wydanej dla innego podatnika, ale dotyczącej danego towaru (usługi) WIS, nie może szkodzić podatnikowi, również w sytuacji zakwestionowania np. stawki VAT stosowanej w oparciu o WIS przez organ podatkowy.
Opłata związana z wydaniem WIS dla jednego towaru/usługi wynosi 40 zł. Organ wydaje decyzję w przeciągu 3 miesięcy. Instrumentem do sprawdzania wydanych informacji o kodach CN i wysokości stawek jest strona Ministerstwa Finansów pod linkiem.
Załącznik nr 3
WYKAZ TOWARÓW I USŁUG OPODATKOWANYCH STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 8%
Poz. | CN lub PKWiU 2015 | Nazwa towaru (grupy towarów) |
---|---|---|
CN | Towary spożywcze | |
1 | ex 09 | Kawa, herbata, maté (herbata paragwajska) i przyprawy - z wyłączeniem towarów objętych CN: 1) 0901 Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę w każdej proporcji, 2) 0902 Herbata, nawet aromatyzowana, 3) 0903 00 00 Maté (herbata paragwajska) |
2 | ex 17 | Cukry i wyroby cukiernicze - z wyłączeniem towarów objętych CN 1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao |
3 | ex 2101 | Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty |
4 | 2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda |
5 | ex 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - z wyłączeniem tłuszczów złożonych z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksów), wyrobów seropodobnych (analogów serów), produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2% oraz preparatów do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleka początkowego, preparatów do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleka następnego, mleka i mleka modyfikowanego dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. poz. 1252) |
6 | ex 3503 | Żelatyna i jej pochodne |
CN | Towary zwykle używane w rolnictwie | |
7 | ex 01 | Zwierzęta żywe - wyłącznie: 1) 0101 Konie, osły, muły i osłomuły, żywe, 2) 0102 Bydło żywe, 3) 0103 Świnie żywe, 4) 0104 Owce i kozy, żywe, 5) 0105 Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki, 6) ex 0106 - króliki, strusie, pszczoły, jedwabniki, trzmiele, entomofagi (wyłącznie stawonogi i nicienie), przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych |
8 | ex 06 | Drzewa żywe i pozostałe rośliny; bulwy, korzenie i podobne; kwiaty cięte i liście ozdobne - z wyłączeniem towarów objętych CN 0604 Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pąków kwiatowych, oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane |
9 | ex 12 | Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe lub lecznicze; słoma i pasza - z wyłączeniem towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi |
10 | bez względu na CN | Nawozy i środki ochrony roślin - zwykle przeznaczone do wykorzystania w produkcji rolnej, oraz pasze i karmy dla zwierząt gospodarskich i domowych |
11 | bez względu na CN | Sznurek do maszyn rolniczych |
12 | bez względu na CN | Ziemia ogrodnicza |
Towary związane z ochroną zdrowia | ||
13 | bez względu na CN | Wyroby medyczne w rozumieniu ustawy z dnia 20 maja 2010 r. o wyrobach medycznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 175, 447 i 534) dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej |
14 | bez względu na CN | Produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zgodnie z przepisami ustawy z dnia 6 września 2001 r. - Prawo farmaceutyczne (Dz. U. z 2019 r. poz. 499, 399, 959, 1495, 1542, 1556 i 1590) oraz te, które uzyskały pozwolenie wydane przez Radę Unii Europejskiej lub Komisję Europejską |
15 | bez względu na CN | Środki odkażające o właściwościach bakteriobójczych, grzybobójczych i wirusobójczych, mające zastosowanie wyłącznie w ochronie zdrowia, na które zostało wydane pozwolenie tymczasowe albo dokonany wpis do rejestru produktów biobójczych w rozumieniu ustawy z dnia 9 października 2015 r. o produktach biobójczych (Dz. U. z 2018 r. poz. 2231) |
CN | Pozostałe towary | |
16 | ex 2201 | Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg - wyłącznie woda dostarczana za pośrednictwem sieci wodociągowych, cysternami lub innymi środkami transportu |
17 | ex 49 | Książki, gazety, obrazki i pozostałe wyroby przemysłu poligraficznego, drukowane; manuskrypty, maszynopisy i plany -wyłącznie towary objęte następującymi CN: 1) ex 4902 Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe - z wyłączeniem czasopism regionalnych lub lokalnych, 2) ex 4911 Pozostałe artykuły drukowane, włącznie z drukowanymi obrazkami i fotografiami - wyłącznie roczniki, z wyłączeniem czasopism regionalnych lub lokalnych |
18 | ex 8523 | Dyski, taśmy, półprzewodnikowe urządzenia pamięci trwałej, "karty inteligentne" i inne nośniki do rejestrowania dźwięku lub innych zjawisk, nawet nagrane, włączając matryce i wzorce do produkcji dysków, ale wyłączając produkty objęte działem CN 37 - wyłącznie publikacje objęte poz. 17 |
PKWiU 2015 | Usługi (grupa usług) | |
19 | ex 01.6 | Usługi związane z rolnictwem oraz chowem i hodowlą zwierząt, z wyłączeniem usług weterynaryjnych - z wyłączeniem: usług podkuwania koni i prowadzenia schronisk dla zwierząt gospodarskich (PKWiU ex 01.62.10.0) |
20 | 02.10.20.0 | Usługi związane ze szkółkami leśnymi |
21 | ex 02.40.10 | Usługi związane z leśnictwem - z wyłączeniem: patrolowania lasów wykonywanego na zlecenie przez jednostki inne niż leśne (PKWiU ex 02.40.10.3) |
22 | ex 03.00.7 | Usługi wspomagające rybactwo - z wyłączeniem usług związanych z rybołówstwem morskim (PKWiU ex 03.00.71.0) |
23 | ex 10.39.14.0 | Warzywa i owoce, krojone i zapakowane - wyłącznie: obieranie i cięcie warzyw, mieszanie świeżych sałat |
24 | 36.00.20.0 | Usługi związane z uzdatnianiem i dostarczaniem wody za pośrednictwem sieci wodociągowych |
25 | 36.00.30.0 | Usługi związane z handlem wodą dostarczaną za pośrednictwem sieci wodociągowych |
26 | ex 37 | Usługi związane z odprowadzaniem i oczyszczaniem ścieków |
27 | 38.11.1 | Usługi związane ze zbieraniem odpadów innych niż niebezpieczne, nadających się do recyklingu |
28 | 38.11.2 | Usługi związane ze zbieraniem odpadów innych niż niebezpieczne, nienadających się do recyklingu |
29 | 38.11.6 | Usługi związane z infrastrukturą przeznaczoną do przemieszczania odpadów innych niż niebezpieczne |
30 | 38.12.1 | Usługi związane ze zbieraniem odpadów niebezpiecznych |
31 | 38.12.30.0 | Usługi związane z infrastrukturą przeznaczoną do przemieszczania odpadów niebezpiecznych nadających się do recyklingu |
32 | 38.21.10.0 | Usługi związane z obróbką odpadów innych niż niebezpieczne w celu ich ostatecznego usunięcia |
33 | 38.21.2 | Usługi związane z usuwaniem odpadów innych niż niebezpieczne |
34 | 38.22.19.0 | Usługi związane z przetwarzaniem pozostałych odpadów niebezpiecznych |
35 | 38.22.2 | Usługi związane z unieszkodliwianiem odpadów promieniotwórczych i pozostałych odpadów niebezpiecznych |
36 | 39.00.1 | Usługi związane z odkażaniem i czyszczeniem |
37 | 39.00.2 | Pozostałe usługi związane z rekultywacją oraz specjalistyczne usługi w zakresie kontroli zanieczyszczeń |
38 | 49.10 | Transport kolejowy pasażerski międzymiastowy |
39 | 49.31 | Transport lądowy pasażerski, miejski i podmiejski |
40 | 49.32 | Usługi taksówek |
41 | 49.39 | Pozostały transport lądowy pasażerski, gdzie indziej niesklasyfikowany |
42 | 50.10.1 | Transport morski i przybrzeżny pasażerski, włączając żeglugę bliskiego zasięgu |
43 | 50.30.1 | Transport wodny śródlądowy pasażerski |
44 | 50.30.20.0 | Wynajem pasażerskich statków żeglugi śródlądowej, z załogą |
45 | 51.10.1 | Transport lotniczy pasażerski |
46 | 51.10.20.0 | Wynajem środków transportu lotniczego pasażerskiego, z załogą |
47 | 55 | Usługi związane z zakwaterowaniem |
48 | bez względu na symbol PKWiU | Usługi, inne niż usługi elektroniczne, polegające na umożliwieniu odbioru programów telewizyjnych i radiowych w rozumieniu przepisów o radiofonii i telewizji za pomocą urządzeń odbiorczych, z wyłączeniem usług polegających na wypożyczaniu filmów i audycji w wybranym przez korzystającego z usługi czasie*) |
49 | 75 | Usługi weterynaryjne |
50 | 81.29.12.0 | Usługi zamiatania śmieci i usuwania śniegu |
51 | 81.29.13.0 | Pozostałe usługi sanitarne |
52 | 81.30 | Usługi związane z zagospodarowaniem terenów zieleni |
53 | ex 85.60.10.0 | Usługi wspomagające edukację - wyłącznie usługi świadczone przez instytucje, których usługi w zakresie pomocy psychologiczno-pedagogicznej nie są zwolnione od podatku |
54 | ex 91.01 | Usługi bibliotek i archiwów - wyłącznie w zakresie wypożyczania wydawnictw wymienionych w poz. 17 i 18 oraz w poz. 19 i 20 załącznika nr 10 |
55 | 93.11.10.0 | Usługi związane z działalnością obiektów sportowych |
56 | 95.23.10.0 | Usługi naprawy obuwia i wyrobów skórzanych |
57 | 95.29.11.0 | Usługi naprawy i przeróbki odzieży oraz artykułów tekstylnych użytku domowego |
58 | 95.29.12.0 | Usługi naprawy rowerów |
59 | 96.02.11.0 | Usługi fryzjerskie damskie |
60 | 96.02.12.0 | Usługi fryzjerskie męskie |
61 | ex 96.02.14.0 | Usługi fryzjerskie świadczone w domu |
62 | 96.03 | Usługi pogrzebowe i pokrewne, wraz z dostawą trumien, urn i utensyliów pogrzebowych dostarczanych wraz z trumną lub urną |
63 | bez względu na PKWIU | Usługi twórców i artystów wykonawców w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019 r. poz. 1231) wynagradzane w formie honorariów za przekazanie lub udzielenie licencji do praw autorskich lub praw do artystycznego wykonania |
64 | bez względu na PKWIU | Usługi kulturalne i rozrywkowe - wyłącznie w zakresie wstępu: 1) na widowiska artystyczne, włączając przedstawienia cyrkowe, 2) do obiektów kulturalnych |
65 | bez względu na PKWIU | Usługi związane z rozrywką i rekreacją - wyłącznie w zakresie wstępu do wesołych miasteczek, parków rozrywki, na dyskoteki, sale taneczne |
66 | bez względu na PKWIU | Usługi bibliotek, archiwów, muzeów oraz pozostałe usługi w zakresie kultury - wyłącznie w zakresie wstępu |
67 | bez względu na PKWIU | Wstęp na imprezy sportowe |
68 | bez względu na PKWIU | Pozostałe usługi związane z rekreacją - wyłącznie w zakresie wstępu |
69 | bez względu na PKWIU | Usługi napraw i konserwacji wyrobów z poz. 13 |
70 | bez względu na PKWIU | Usługi badania zwierząt rzeźnych i mięsa, wykonywane przez lekarzy weterynarii |
71 | bez względu na PKWIU | Odpłatność za przewóz podręcznego bagażu, realizowany łącznie z przewozem pasażera przy świadczeniu usług, o których mowa w poz. 38, 39 i 41 |
72 | bez względu na PKWIU | Dostarczanie drogą elektroniczną publikacji objętych poz. 17 oraz objętych poz. 19 pkt 2 i 6 załącznika nr 10, z wyłączeniem publikacji, które w całości lub w przeważającej mierze składają się z treści wideo lub możliwej do odsłuchania muzyki |
73 | bez względu na PKWIU | Usługi udzielenia licencji lub inne usługi o podobnym charakterze w stosunku do wyrobów, o których mowa w poz. 13 |
*) Nie dotyczy usług reklamowych i promocyjnych.
Objaśnienia:
1) Wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik.
2) Usługi transportu pasażerskiego obejmują przewóz osób oraz ich podręcznego bagażu, również zwierzęcia, za który nie jest pobierana dodatkowa opłata; przewożony pojazd podróżnego nie jest traktowany jako podręczny bagaż."
Załącznik nr 10
WYKAZ TOWARÓW I USŁUG OPODATKOWANYCH STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 5%
Poz. | CN lub PKWiU 2015 | Nazwa towaru lub usługi (grupy towarów lub usług) |
---|---|---|
CN | Towary spożywcze | |
1 | 02 | Mięso i podroby jadalne |
2 | ex 03 | Ryby i skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne - z wyłączeniem homarów i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 0306 - CN 0308 |
3 | 04 | Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
4 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone |
5 | 07 | Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne |
6 | 08 | Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów |
7 | 10 | Zboża |
8 | 11 | Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny |
9 | ex 12 | Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe lub lecznicze; słoma i pasza - wyłącznie towary przeznaczone do spożycia przez ludzi |
10 | ex 15 | Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz produkty ich rozkładu; gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego - wyłącznie jadalne |
11 | ex 16 | Przetwory z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych - z wyłączeniem: 1) kawioru oraz namiastek kawioru objętych CN 1604, 2) przetworów z homarów i ośmiornic oraz z innych towarów objętych CN 1603 00 i CN 1605 |
12 | 19 | Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze |
13 | ex 20 | Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin - z wyłączeniem produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2% |
14 | 2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane |
15 | 2105 00 | Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao |
16 | ex 2106 | Tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksy), wyroby seropodobne (analogi serów) oraz preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
17 | ex 2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją CN 2009 -wyłącznie produkty: 1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 - z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty, 2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, 3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, 4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404: a) napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11), b) napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15) |
18 | bez względu na CN | Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
CN | Pozostałe towary | |
19 | ex 49 | Książki, gazety, obrazki i pozostałe wyroby przemysłu poligraficznego, drukowane; manuskrypty, maszynopisy i plany - wyłącznie towary objęte następującymi CN: 1) ex 4901 Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach - z wyłączeniem ulotek, 2) ex 4902 Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe - wyłącznie czasopisma regionalne lub lokalne, 3) 4903 00 00 Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania, 4) 4904 00 Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione, 5) 4905 Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane, 6) ex 4911 Pozostałe artykuły drukowane, włącznie z drukowanymi obrazkami i fotografiami - wyłącznie czasopisma regionalne lub lokalne |
20 | ex 8523 | Dyski, taśmy, półprzewodnikowe urządzenia pamięci trwałej, "karty inteligentne" i inne nośniki do rejestrowania dźwięku lub innych zjawisk, nawet nagrane, włączając matryce i wzorce do produkcji 15 Poz. CN lub PKWiU 2015 Nazwa towaru lub usługi (grupy towarów lub usług) dysków, ale wyłączając produkty objęte działem CN 37 - wyłącznie publikacje objęte poz. 19 |
21 | 9619 00 | Podpaski higieniczne (wkładki) i tampony, pieluchy i wkładki dla niemowląt oraz podobne artykuły, z dowolnego materiału |
22 | bez względu na CN | Smoczki dla niemowląt i dzieci, w szczególności przeznaczone do celów medycznych |
23 | bez względu na CN | Foteliki do przewozu dzieci w samochodach |
PKWiU 2015 | Usługi (grupa usług) | |
24 | bez względu na PKWiU | Dostarczanie drogą elektroniczną publikacji objętych poz. 19, z wyłączeniem: - publikacji, które w całości lub w przeważającej mierze składają się z treści wideo lub możliwej do odsłuchania muzyki, - czasopism regionalnych lub lokalnych ex 4902, - czasopism regionalnych lub lokalnych ex 4911 |
Objaśnienie:
1) Wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawką 0%.
Mariusz Raszczyk
Doradca podatkowy nr 07166
Wieloletni współpracownik RESET2
Prowadzi biuro rachunkowe VERUM